3 Poglavlje

TREĆE POGLAVLJE

Crkva u Sardu   (1378- 1528 ) Otkr.3:1-6

I anđelu (glasnik, Wycliff) Crkve u Sardu (tradicionalno se definira kao „ono što je preostalo“, međutim tu je definiciju teško potvrditi, međutim Diaglott, Appendix definira Sard kao „knez Radosti“ što bi mogla biti činjenica da je Wycliff postavio Krista kao središte kršćanske nade i radosti) napiši: “Ovo govori Onaj koji ima sedam duhova Božjih ( obećanja zapisana u Otkr.2:7,11,17, 26-28; 3:5,12,21 koja dolaze od Boga, Otkr.4:5 i kroz Janje Otkr.5:6)  i sedam zvijezda: (glasnici poslani sedmerim crkvama) Znam tvoja djela: imaš ime da živiš,(samo po imenu)  a mrtav si.

2Budan budi i utvrdi ostatak (dobra djela) koji tek što ne umre. (u potpunosti nestane) Doista, ne nađoh da su ti djela pred Bogom mojim savršena.

 3Spomeni se dakle: kako si primio Riječ i poslušao,tako je i čuvaj (ih) – i obrati se. Ne budeš li dakle budan, doći ću (Ja Isus) kao tat, a nećeš znati u koji ću čas (dolazeća žetva) doći na te.

4Ali imaš u Sardu (tijeko tog petog perioda crkve) nekolicinu imena što ne okaljaše (da postanu nečiste i okaljane) svojih haljina; oni će hoditi sa mnom u bjelini (stvarna pravednost) jer su dostojni.”

5″Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine (sa stvarnom pravednošću) i neću izbrisati imena njegova iz knjige života i  priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i anđelima (glasnicima ) njegovim.”

6″Tko ima uho, (um koji je prijemljiv i ima razumijevanje)  nek posluša što Duh (obećanje) govori crkvama!” (svim sedmerim razdobljima crkve)

Crkva u Filadelfiji   (1517. ili 1518 .- 1878 )  Otkr.3:7-13

7I anđelu (glasnik Luther) Crkve u Filadelfiji (bratska ljubav) napiši: “Ovo govori (Isus) Sveti, Istiniti, Onaj koji ima ključ Davidov (autoritet ljubljenoga- Krist) i kad otvori, (u slobodu i spoznaju) nitko neće zatvoriti; kad zatvori, (u slobodu i spoznaju) nitko neće otvoriti:

 8Znam tvoja djela. Evo, otvorio sam pred tobom vrata (slobode i spoznaje) kojih nitko zatvoriti ne može. Doista, malena je tvoja (duhovna ) snaga, a očuvao si moju riječ i nisi zatajio mog imena.

 9Evo, dovest ću neke iz sinagoge Sotonine  (otpadničke crkve) – koji sebe zovu Židovi, (duhovni Židovi) a nisu, nego lažu – evo, prisilit ću ih da dođu da ti se do nogu poklone te upoznaju da te ja ljubim.

10Budući da si očuvao moju riječ o postojanosti, ( veselu, stalnu izdržljivost koju sam zapovjedio) i ja ću očuvati tebe od časa (hora, cijeli period žetve) kušnje koji ima doći na sav svijet da se iskušaju svi pozemljari. (članovi društva)

 11Dolazim ubrzo. (Ubrzano, čak na kraju ovog perioda Crkve) Čvrsto drži što imaš (pravo na) da ti nitko ne ugrabi vijenca.”(života)

12″Pobjednika ću (Isus) postaviti stupom (članom proslavljene Crkve) u hramu („a taj ste hram vi.“ 1.Kor.3:17) Boga moga (Isusovog) i odande on više neće izići (kad napusti nominalnu crkvu ili hram) i napisat (staviti) ću na njemu ime Boga svoga (osobnost mog Boga) i ime grada Boga svoga, (karakter nužan da bi se bilo dijelom Božje vladavine) novog Jeruzalema (vladavina mira) koji siđe s neba (ima ovlasti) od Boga mojega, i (staviti) ime moje novo.”(u smislu dokazane svete osobnosti)

13″Tko ima uho, (um koji je prijemljiv i ima razumijevanje) nek posluša što Duh (obećanje) govori crkvama!”(svim periodima crkve)

Crkva u Laodiceji   (od 1878 do kraja Žetve )  Otkr.3:14-22

 14I anđelu (glasnik, Russell) Crkve u Laodiceji (period u kojem se tražila pravda od „pravednog naroda“ Diaglott, app) napiši: “Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti, Početak Božjeg stvorenja: (ovdje se to najvjerojatnije primarno odnosi na Novo stvorenje)

15Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. (ne prestaj ispovijedati kršćanstvo niti su spremni ispuniti kršćansko ispovijedanje) O da si studen ili vruć! (da si ovakav ili onakav)

16Ali jer si mlak, (između) ni vruć (pravi kršćanin) ni studen,(nekršćanin)  povratit ću te iz usta. (onemogućit ću takvoga da bude moj glasnogovornik)

17Govoriš: ‘Bogat sam, (u broju) obogatih se, (posjedi istine i duhovnosti) ništa mi ne treba!’ A ne znaš da si nevolja (ne može vidjeti Božji plan i naum) i bijeda,(treba te žaliti)  i ubog, (pred Bogom) i slijep, (bez duhovne vizije) i gol. (u smislu neposjedovanja opravdanja omogućenog „haljinom Kristove pravednosti.“)

18Savjetujem ti: kupi od mene zlata u vatri žežena (božanska bogatstva, pod cijenu samoodricanja i kušnji) da se (u stvarnosti) (duhovno bogatstvo) obogatiš i bijele haljine (haljine opravdanja ) da se odjeneš (sram pokriven) da se ne vidi tvoja sramotna golotinja; i pomasti da oči pomažeš (da primi oči razumijevanja kroz prosvjetljenje Svetog Duha) i vidiš. (imaš razumijevanje i razbor)

19Ja korim i odgajam one koje ljubim. Revan budi i obrati se!

20Evo, na vratima stojim (prisutan sam) i kucam; (objavljujem je) posluša li tko glas moj (objavu) i otvori mi vrata, (primi me) unići ću k njemu i večerati s njim (podijelit ću s njim poruku žetve) i on sa mnom.”

21″Pobjednika ću posjesti sa sobom na prijestolje svoje, (imati autoritet vladanja kao i on) kao što i ja, pobijedivši, sjedoh s Ocem svojim na prijestolje njegovo.”(dijelim vladanje sa svojim Ocem)

22″Tko ima uho, (um koji je prijemljiv i ima razumijevanje) nek posluša što Duh (obećanje) govori crkvama!” (svih sedam razdoblja crkve)

 

Leave a Reply