Početna

Gotovo tjedno vidimo kako na ekranu bljesne “Izvanredne Vijesti!” – i saznamo za još jednu masovnu pucnjavu, još jedan teroristički bombaški napad ili još jedan rat. Nakon toga, tisuće su ranjene i/ili ožalošćene. Slomljena srca vapimo: „Kada će prestati ubijanje? Ako Bog ima plan da okonča svu ovu patnju, što čeka?”

 U Bibliji se nalazi odgovor…

Što Sveto Pismo uči u vezi s tim? Više o tome pročitajte u ovoj knjižici koju možete dobiti besplatno na vašu adresu. U knjižici se obrađuju teme kao što su:

1. Naše Vrijeme u Proročanstvu
2. Na Vidiku Nema Vidljivih Riješenja
3. Znakovi Kristove Prisutnosti
4. Uskoro Će Doći Žudnja Svih Naroda

Ukoliko želite dobiti knjižicu „NADA” besplatno na vašu adresu odmah nas nazovite na 0981994362 ili je možete čitati online preko donjeg linka:

Nada za Svijet Ispunjen Strahom

 

BOŽJI SAVEZ OBJAŠNJAVA SVE ŠTO JE POTREBNO Izaija 54:10 i 55:3 - Posljednja  VremenaBožji Plan za Čovjeka

kako je prikazan u njegovim Savezima

BOG ima plan za čovjeka, plan koji će rezultirati blagoslovom svih obitelji na zemlji, i koji će, kada bude dovršen, vratiti ljudsku rasu Bogu. Ako netko proučava Bibliju samo da bi dokazao unaprijed usvojeno vjerovanje, nikada neće pronaći dragulje istine koji su skriveni na njezinim stranicama. Ali ako je naš iskreni trud naučiti Božje namjere i ako pristupimo Bibliji otvorenog uma i poštena srca, pronaći ćemo božanski plan za ljudsku sudbinu jasno otkriven u njegovoj Riječi.

Božji savezi daju potpuni pregled božanskog plana vjekova. Ovi savezi, kako su zapisani u Bibliji, pokrivaju cijeli tijek ljudske povijesti od izgubljenog do ponovno stečenog raja. Moja je namjera u ovom trenutku razgovarati s vama o nekim savezima između Boga i čovjeka kako su zapisani u Bibliji. Razumijevanje ovih saveza pomoći će nam da razumijemo svoje mjesto u velikom božanskom programu za spasenje svijeta. Dok budemo promatrali veličanstvene korake našeg Boga u otkrivanju njegova plana za čovjeka, naša će vjera rasti, a naša nada u njegovo kraljevstvo postat će veća i stvarnija.

Prvi savez između Boga i čovjeka sklopljen je u Edenskom vrtu i zapisan je u Postanku 2:15-17:

„I Jehova Bog je uzeo čovjeka te ga postavio u vrt edenski da ga obrađuje i čuva. I Jehova Bog zapovjedio je čovjeku govoreći: “Sa svakoga stabla u vrtu smiješ slobodno jesti, ali sa stabla spoznaje dobra i zla nemoj jesti! Jer u onaj dan u koji pojedeš s njega, zasigurno ćeš umrijeti!”

Život ili smrt ovisili su o držanju ovog saveza. Pozivalo se na poslušnost Božjem zakonu. Adam je prekršio ovaj ugovor svojom neposlušnošću. Izgubio je zavjetni odnos s Bogom. Osuđen je na smrt. Biblija kaže: “Život je u njegovoj naklonosti.” (Psalam 30:5) Nitko ne može živjeti vječno bez Božje naklonosti, bez obzira na činjenicu da mnogi vjeruju u pogrešnu doktrinu vječnih muka i sličnu zabludu o urođenoj besmrtnosti. Samo u Božjoj naklonosti čovjek ima život. Čovjekovo vječno postojanje ovisi o njegovom postojanju u zavjetnom odnosu s Bogom. Sotona je rekao: “Nećete sigurno umrijeti.” “Čini se da umirete, ali ćete stvarno biti živi negdje drugdje,” moderna je verzija.

“On bijaše ubojica od početka i ne stajaše u istini. Kad govori laž, govori svoje, jer on je lažac i otac laži.” (Ivan 8:44) S druge strane, Bog je rekao: “Sigurno ćeš umrijeti,” i iz svih dokaza koji govore o nama, on je u pravu. Adam je svakako mrtav i prije ili kasnije svi ćemo morati donijeti odluku je li Bog ili Sotona rekao istinu u ovom pitanju života i smrti.

Očito je da nije samo Adam izgubio svoje zajedništvo s Bogom, nego su i sva njegova djeca rođena iz zavjetnog odnosa s njim. Pisano je: “Kao što je po jednom čovjeku grijeh ušao u svijet i po grijehu smrt; i tako je smrt prešla na sve ljude, jer su svi sagriješili.” (Rim. 5:12) Nakon Adamova prijestupa, Bog nije predao ljudsku rasu Sotoni radi potpunog uništenja. Ova je činjenica prvi put razjašnjena izjavom u Postanku 3:15, gdje nam je dano jamstvo da će ženino sjeme satrti zmijinu glavu.

Savez s Noom

Sljedeći važan savez koji je sklopljen s čovjekom nakon njegovog protjerivanja iz Edena dan je Noi. Ovaj savez pruža veliku sigurnost da su “nebesa Jehovina, a zemlju je dao sinovima ljudskim.” (Psalam 115:16) Ovaj je savez jasno naveden u Postanku 9:11-17:

“I ja ću utemeljiti savez svoj s vama: neće više biti uništeno svako tijelo vodama potopa, niti će ikada više biti potopa da uništi zemlju.” Tada je Bog rekao: “Ovo je znak saveza koji sklapam između sebe i vas i svakog živog stvorenja što je s vama, za trajne naraštaje: u oblak stavljam dugu svoju, da bude znakom saveza između mene i zemlje. I dogodit će se: kad oblak nad zemlju navučem, duga će se u oblaku vidjeti, i ja ću se spomenuti saveza svog, koji je između mene i vas i svakog živoga stvorenja, od svakoga tijela; i vode više neće postati potopom da bi uništile svako tijelo. Tada će duga biti u oblaku, i ja ću je ugledati, da se mogu spomenuti vječnoga saveza između Boga i svakog živog stvorenja, od svakoga tijela što je na zemlji.” Tada je Bog rekao Noi: “To je znak saveza koji sam utemeljio između sebe i svakoga tijela koje je na zemlji.”

U ovom izvještaju Bog nam govori da je duga znak da će se savez održati i da zemlja više neće biti uništena potopom. Dopustite mi da pitam, zašto je duga odabrana kao znak jamstva Božjeg saveza? Razumjeti ovu jednostavnu istinu znači povećati svoju vjeru. Prema Bibliji, nikada nije padala kiša na Zemlju prije potopa. U Postanku 2:5,6 rečeno nam je: “Jer Gospodin Bog nije pustio kišu na zemlju, … nego se dizala magla sa zemlje i natapala svu zemlju.” Jedan od razloga zašto je Noa bio ismijavan kada je rekao ljudima svog vremena o kiši s neba koja će izazvati potop koji će pokriti visoke planine, bio je taj što pretpotopni ljudi nikada nisu vidjeli kišu kako pada iz oblaka.

Razlog zašto nije bilo kiše prije potopa je znanstveni kao i Biblijski. U Postanku 1:6-10,14-16, priča o stvaranju nam govori da je nebeski svod razdvajao dvije velike vodene površine. Rečeno nam je da je nebeski svod nebo, isto nebo u kojem su bili naše sunce i mjesec i zvijezde. Vode ispod neba bile su na zemlji, a kako se kopno pojavilo, bile su razdvojene u velike vodene površine koje se zovu mora, baš kao što ih sada nalazimo. Voda iznad neba bila je “veliki bezdan.” (Post 7:11) Ovo opisuje prsten vodene tvari koji je okruživao Zemlju prije potopa. Nije čudno da planeti imaju prstenove koji ih okružuju. Saturn ima prstenove, a Jupiter ima pojaseve i dan danas. Prsten koji je okruživao Zemlju prije potopa stvoren je tijekom vremena kada se Zemlja pripremala za čovjekovo stanovanje kada je intenzivna toplina s planeta izbacila u paru ogromne količine vlage. Ova vlaga okruživala je zemlju kao veo. To je uzrokovalo postojanje staklenika na zemlji.

Ovu teoriju kozmogonije zastupaju mnogi znanstvenici i Bibličari. Mnogi su bili zbunjeni zašto su mastodonti i druge toplokrvne životinje mogle živjeti u današnjoj arktičkoj zoni. Uvjeti staklenika koji su postojali na zemlji prije potopa učinili su sve dijelove zemlje jednako pogodnima za stanovanje. U Postanku 7:11,12 imamo zapis o pucanju prstena iznad zemlje ovim riječima:

„U šestotoj godini života Noina, u drugom mjesecu, sedamnaestog dana u mjesecu, istog dana provalili su svi izvori velikih dubina i otvorile su se ustave nebeske. I kiša je padala na zemlju četrdeset dana i četrdeset noći.”

“Otvoriše se prozori nebeski” i razbiše se vode “bezdana velikoga.” Vode iznad nebeskog svoda dospjele su pod gravitaciju zemlje. Vanjski zrak uzrokovao je stvaranje ledenih kapa na polovima. Potop je došao kao ispunjenje Božje riječi dane Noi. Mastodonti su bili zarobljeni sa zelenom travom u ustima i neprobavljenom hranom u želucu, a kao svjedočanstvo sačuvani su i danas.

Sada znamo zašto je Bog izabrao dugu kao znak svog saveza. Sve dok je bilo vode iznad nebeskog svoda, Zemlja nije mogla uživati u direktnim sunčevim zrakama. Potrebne su izravne sunčeve zrake da izazovu dugu, jer je duga refleksija ili lom izravnih sunčevih zraka koje obasjavaju atmosferu punu vlage koja razlaže svjetlost u različite prizmatične boje. Postojanje duge vidljive Zemlji dokazuje da više nema vodenog prstena iznad Zemlje, i stoga dokazuje da nikada više neće biti poplave koja će prekriti globus. Bog je odabrao dugu kao znak svog saveza s čovjekom jer je ona apsolutno jamstvo da je još jedna poplava takvih razmjera nemoguća. Nije li Biblija prekrasna knjiga kada je ispravno shvaćena?

Savezi s Abrahamom i Izraelom

Bog je sklopio svoj sljedeći savez s Abrahamom. Ovaj savez definitivno utječe na vas i vašu obitelj i mene i moju obitelj. Ovim riječima je jednostavno rečeno: “U tebi će biti blagoslovljena sva plemena na zemlji.” (Post 12:3) Ovaj savez je ponovljen Abrahamovom sinu Izaku i Izakovom sinu Jakovu. Ovo je predivno jamstvo za sve ljude, jer savez je zahtijevao dvije stvari: Prvo, da će Abraham imati potomstvo, i drugo, kroz Abrahamovo potomstvo, blagoslov će doći svim obiteljima na zemlji. Kakva sretna perspektiva!

Bog je sklopio svoj sljedeći savez sa sinovima Izraelovim, potomcima dvanaestorice Jakovljevih sinova. Poznat je kao Savez zakona. Sklopljen je na planini Sinaj. Nakon što su dobili propise Božjeg zakona, Izraelu je rečeno u suštini: “Ako budeš činio ove stvari, živjet ćeš po njima,” a oni su jednodušno odgovorili: “Činit ćemo sve što je Gospodin rekao.” (Lev. 18:5; Rim. 10:5; Izlazak 19:8) Sinovi Izraelovi prihvatili su uvjete Saveza zakona. U ovom su savezu mislili da su pronašli put do vječnog života i da je sve što je potrebno za njih bilo držati se uvjeta ovog saveza.

Bog je načinio sliku ova dva saveza – jednog s Abrahamom, a drugog s izraelskom nacijom – u Abrahamovim ženama kako je zapisano u Galaćanima 4:21-28:

„Recite mi, vi koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakon? Jer je zapisano da je Abraham imao dva sina: jednoga od ropkinje, a drugoga od slobodne. Ali onaj od ropkinje bio je rođen po tijelu, a onaj od slobodne po obećanju. To je slikoviti opis. Jer ove su dva Saveza; jedan je s gore Sinaja koji rađa za ropstvo, i to je Hagara. Jer je Hagara gora Sinaj, u Arabiji, i odgovara Jeruzalemu koji je sada, i nalazi se u ropstvu sa svojom djecom. A Jeruzalem koji je odozgor je slobodan, taj je majka svih nas, jer je zapisano: “Raduj se, nerotkinjo, koja ne rađaš; prolomi se i zavapi ti koja nemaš trudove; jer napuštena ima puno više djece nego ona koja ima muža!” A mi smo, braćo, poput Izaka, djeca obećanja.”

Zašto je Savez zakona ikada sklopljen? Držao je Izraelsku naciju u ropstvu. Do sada ga nijedan Židov osim Isusa nije savršeno držao. To je bilo izvan dosega njihovih sposobnosti. Savez zakona je sklopljen iz nekoliko razloga, ali sada spominjemo samo jedan—razlog izražen u Gal. 3:21-25. Dio ovog zapisa je: “Zato je Zakon bio naš učitelj da nas dovede Kristu.” Zakon je bio savršen. Razlog zašto nijedan Židov nikada nije držao Zakon je taj što ne postoji savršen Židov, a nesavršen čovjek ne može držati savršen Zakon. Nijedan Adamov sin ne može držati Božji savršeni Zakon, jer su svi rođeni u grijehu i oblikovani u bezakonju. Svi su nesavršeni. Zakon, za koji su židovski narod mislili da vodi u život, otkrili su da je u smrt. Zaključao ih je pod grijehom. To im je pokazalo da su nesavršeni i da savršeni Zakon nadilazi njihove sposobnosti.

Savez zakona dokazao je da ni Židov ni poganin ne mogu držati Božji zakon bez pomoći. „Stoga, kao što je po jednom čovjeku ušao grijeh u svijet i po grijehu smrt; i tako je smrt prešla na sve ljude, jer su svi sagriješili.” (Rim. 5:12) Stoga je Zakon bio učitelj koji vodi Kristu kao Spasitelju i Otkupitelju. Naš Gospodin Isus bio je “svet, nedužan, neokaljan, odvojen od grešnika”. (Heb. 7:26) Držao se Božjeg zakona. To je pokazalo njegovu savršenost kao čovjeka i time dokazalo njegovu sposobnost da umre kao otkupnina. Božji zakon zahtijeva život za život. Adam, savršeni čovjek, sagriješio je i umro i cijela je rasa umrla u njemu. Krist, savršen čovjek, bio je poslušan Božjem zakonu. Umro je i uskrsnuo. Ovo je jamstvo da će cijela rasa živjeti u njemu. (Djela 17:31) “Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi oživjeti.” (1. Korinćanima 15:22) Savez zakona je dan da pokaže potrebu za Spasiteljem i Otkupiteljem. Bio je dan kao školski učitelj da vodi Izrael Kristu. Po njemu opet imamo prednost zajedništva s Bogom. Opet kažem, Biblija je prekrasna knjiga kada se ispravno razumije!

Savez s Abrahamom govorio je o “potomku.” Događaji zabilježeni u Starom zavjetu pokazuju da ni Izak ni Jakov nisu bili spomenuto sjeme. Novi zavjet nam govori da je sjeme bio Krist – “A Abrahamu i njegovu potomstvu bila su dana obećanja. Ne kaže: I sjemenima kao mnogima; nego kao jednome, i tvome potomstvu, koje je Krist.” (Gal. 3:16) Potomstvo Abrahamovo treba blagosloviti sve obitelji na zemlji prema savezu. Isus Krist je milošću Božjom okusio smrt za svakoga čovjeka i približio ispunjenje obećanog blagoslova. (Heb. 2:9) Božji plan nije slučajan. Temelji se na načelima pravde, mudrosti, ljubavi i moći, jer se sva Božja svojstva sjedinjuju u skladnom ispunjenju njegova plana za čovjeka.

Kad se Učitelj rodio, anđeo je rekao: “Ne bojte se, jer, evo, javljam vam dobru vijest o velikoj radosti koja će biti za sve ljude. Jer vam se danas u gradu Davidovu rodio Spasitelj, koji je Krist Gospodin.” I nebeska vojska je objavila: “Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje.” (Luka 2:10,11,14) Mnogo je godina prošlo otkako je Krist umro na Kalvariji, a obećani blagoslov još nije došao na Zemlju. Za to postoji razlog. Nalazi se u savezu koji Evanđeosku crkvu čini sunasljednicom s Kristom kao “sjeme” koje će blagosloviti svijet. Ova velika istina, koju mnogi zanemaruju, trebala bi oduševiti kršćanina izgledom koji ona donosi – “Ako ste Kristovi, potom ste Abrahamovo potomstvo i baštinici po obećanju.” (Gal. 3:29)

Djelo Evanđeoskog doba nije bilo obraćenje svijeta. Svijet se nije pomirio s Bogom. Ali evanđeosko doba je vidjelo razvoj Abrahamova “potomstva,” koje uključuje Krista i one koji su njegovi. “A ako ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo i baštinici po obećanju.” Privilegija je pravog kršćanina danas obavljati djelo kako bi “obznanio hvalu onoga” koji nas je pozvao “iz tame u svoje čudesno svjetlo” (1. Petrova 2:9).

U dogledno vrijeme vjernici će živjeti i vladati s Kristom tisuću godina, i imat će još jedno djelo koje treba obaviti – blagoslov svih obitelji na zemlji u skladu s Božjim obećanjem. Jeremija 31:31-34, i Hebrejima 8:8-12, govore nam da će doći vrijeme kada će se ispuniti riječi Gospodnje:

“Stavit ću svoj Zakon u njihovu nutrinu i zapisat ću ga u njihova srca; i bit ću njihov Bog, a oni će biti moj narod. I neće više svaki poučavati svoga bližnjega i svaki svoga brata govoreći: Spoznaj Gospodina, jer svi će me poznavati, od najmanjega do najvećega među njima, govori Gospodin. Jer ja ću oprostiti njihovu krivnju i neću se više sjećati njihova grijeha.”

Ovo je još jedan način da se kaže da će sve obitelji na zemlji biti blagoslovljene. Ovdje je jamstvo da će čovjek ponovno biti doveden u zavjetni odnos s Bogom.

Obećanje će se ispuniti, a Božji Zakon ponovno će se staviti u umove i srca ljudi tijekom one tisućugodišnje vladavine kada će svi neprijatelji biti položeni pod njegove noge, a posljednji neprijatelj, Smrt, bit će uništen. (1. Korinćanima 15:25,26) Samo će namjerno neposlušni biti odsječeni smrću. (Djela 3:23) Svi poslušni i voljni na zemlji će sagnuti svoja koljena u obožavanju i svaki će jezik priznati slavno veličanstvo Boga svoga Oca. Sigurno Bog ima plan za obnovu rase – da, za blagoslov svih obitelji na zemlji! Ovaj će plan dosegnuti svoju kulminaciju u onome što apostol opisuje kao “razdiobu punine vremena kada će Gospodin “sakupiti u jedno sve stvari u Kristu, i što je na nebu i što je na zemlji; da, u njemu.” (Efež. 1:10) Da, Biblija je doista prekrasna knjiga kada se ispravno razumije!

 

Image result for bible students

Tko Su Istraživači Biblije?

Istraživači Biblije su neovisna, ne-denominacijska Kršćanska zajednica. Skupštine su raširene po cijelom svijetu. Svaka mjesna skupština je u potpunosti neovisna, nemamo glavno sjedište

Skupštinski starješine su neplaćeni i izabrani od mjesnih skupština na razdoblje od godinu dana, na temelju Biblijskih preduvjeta koji su navedeni u 1. Tim.3 i Titu 1.

Nema sakupljanja članarine. Svi se troškovi pokrivaju dobrovoljnim prilozima

U mnogo slučajeva nemamo svoje mjesto sastajanja već unajmljujemo prostore dok se manje grupe sastaju u privatnim domovima

Naše Aktivnosti:

Imamo tematska proučavanje Biblije svakog tjedna po nekoliko puta. Srdačno pozivamo sve iskrene kršćane da nam se pridruže. Naš email: (info@istrazivaciBiblijeuHrvatskoj.com). Slobodno se javite za informacije o sastancima i slično. Kliknite na kontakt gore za više informacija

Aktivni smo u širenju evanđeoske poruke – govoreći drugima o Božjim veličanstvenim planovima putem novina, video izdanja, televizije, radia, literature i interneta

Mnoge skupštine sponzoriraju godišnje regionalne kongrese. Međunarodni kongres se održava svake dvije godine u Evropi

Ohrabrujemo roditelje da u skladu sa svojom odgovornošću pruže svojoj djeci religioznu poduku i odgovarajući odgoj. Međutim, većina skupština pruža pripremu dječjih grupa za proučavanje Biblije tzv. nedjeljne škole na svojim nedjeljnim sastancima i na kongresima


Za Nas Biblija Jasno Uči:

DA JE CRKVA „HRAM“ ŽIVOG BOGA—njegova „građevina“ čija gradnja traje cijelo Evanđeosko doba—od kad je Krist postao Otkupitelj svijeta i „glavni kamen“ovog hrama kroz kojega će kad bude završen Božji blagoslovi doći svim narodima i oni će imati pristup Njemu. —1 Kor.3:16, 17; Ef. 2:20-22; 1 Moj. 28:14; Gal.3:29

DA SE U MEĐUVREMENU NASTAVLJA KLESANJE, OBLIKOVANJE I POLIRANJE posvećenih vjernika u Kristovo djelo pomirenja, i kada posljednji od tog „živog kamenja“, „izabranog i dragocjenog“ bude bio spreman,Veliki Graditelj će ih sve dovesti k sebi kroz prvo uskrsnuće; i hram će biti ispunjen slavom i biti će mjesto sastajanja Boga i ljudi tijekom Milenija. —Otkr. 15:5-8

DA JE TEMELJ NADE ZA CRKVU I SVIJET zasnovan na činjenici da je Isus Krist, milošću Božjom, okusio smrt za svakoga, „otkupnina za sve“ i da će on biti „istinita svjetlost, koja obasjava svakoga čovjeka i koja dolazi na svijet“ u određeno vrijeme. —Hebr. 2:9; Ivan 1:9; 1 Tim. 2:5,6

DA JE NADA CRKVE da će biti poput svog Gospodina, „vidjeti ga kakav doista jest“, biti „sudionikom božanske prirode“, i imati udjela u njegovoj slavi kao sunasljednici. —1 Ivan 3:2; Ivan 17:24; Rim.8:17; 2 Pet.1:4

DA JE SADAŠNJI ZADATAK CRKVE usavršavanje svetaca za buduće djelo službe; razvijanje u sebi svake milosti; biti Božji svjedok svijetu; i pripremiti se da budu kraljevi i svećenici u sljedećem dobu. —Ef. 4:12; Mat. 24:14; Otkr. 1:6; 20:6

DA JE NADA ZA SVIJET milenijsko kraljevstvo u kojemu će svi dobiti priliku biti blagoslovljeni sa spoznajom i svim drugim—vraćanje svega onog što je Adam izgubio, svima koji to prihvate i koji budu bili poslušni, iz ruku njihovog Otkupitelja i njegove proslavljene Crkve—dok će svi nepopravljivi biti zauvijek uništeni. —Djela 3:19-23; Iza. 35